De leukste zomer-blockbusters aller tijden en waar je ze kunt zien

Article header image

Oppenheimer en Barbie breken op dit moment alle records in de bioscopen maar er was een tijd dat filmmaatschappijen helemaal niet zo happig waren met het uitbrengen van grote films in de zomer. Want waarom zouden mensen naar de bioscoop gaan wanneer de vogels dood van het dak vallen? Jaws bracht daar in 1975 verandering in en sindsdien zijn zomerblockbusters een begrip. Dit zijn de tien leukste.

Binge App Logo
De beste film en serie-tips en al het laatste nieuws daarover op 1 plek? Download de gratis Binge. app en laat je verrassen door je eigen smaak.

Jaws (1975)

In 1975 stonden mensen ineens in de rij om naar Jaws te gaan. Tegen alle verwachtingen in. De film van Steven Spielberg met Roy Schneider en Richard Dreyfuss in de hoofdrollen sloeg in als een bom. Het verhaal wil dat de stranden die zomer significant leger waren. 

Te streamen op Prime Video

Star Wars IV: A New Hope (1977)

Rijen dik stonden de mensen te wachten voor de bioscopen om het eerste deel van de Star Wars-trilogie te zien. Een jaar later draaide de film, die van Harrison Ford een ster zou maken en van Luke Skywalker een begrip, nog steeds. Er zouden nog vele films in het Star Wars-universum volgen. 

Te streamen op Disney+

Grease (1978)

Tel John Travolta, Olivia Newton-John en een berg hits bij elkaar op en je hebt dé blockbuster van 1978 te pakken. Alle tieners waren in de ban van het liefdesverhaal tussen Danny en Sandy in Grease. Opvallend genoeg is de film ook nu nog populair onder jongeren. Grease is nog altijd the word. 

Te streamen op Apple TV+

Raiders of the Lost Ark (1981)

Een avonturenfilm zoals een avonturenfilm moet zijn en nog steeds de beste uit de hele reeks. De norse archeoloog Indiana Jones met zijn droge gevoel voor humor raakte een snaar bij het grote publiek. En ja, ook dit is er weer eentje van de grote Steven Spielberg. 

Te streamen op Disney+

E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

Dat een film over de band tussen een jongetje en een alien een van de grootste filmhits aller tijden zou worden en mensen tot tranen zou roeren, hadden vast niet veel mensen kunnen voorspellen. Maar we hebben het hier natuurlijk wel over Steven Spielberg, de koning van de zomerblockbusters.  Decennia later heeft het ontroerende E.T. nog niets van zijn kracht verloren.

Te streamen op Videoland en Prime Video

Jurassic Park (1993)

Levensechte dinosauriërs die ineens de aarde bevolkten, dat hadden we nog niet eerder gezien. Jurassic Park luidde een nieuwe fase van special effects in. Er zouden nog vele Jurassic-films volgen, maar deze is toch echt de beste. 

Te streamen op Netflix, Prime Video en SkyShowtime

Independence Day (1996)

Een film spectaculaire actiefilm over een invasie van aliens op Onafhankelijkheidsdag die precies op die datum in de bioscoop draait, moest wel een gigantische klapper worden. Destijds werd Independence Day de op één na best bezochte film aller tijden. En hij maakte van Will Smith een echte filmster. 

Te streamen op Disney+

The Dark Knight (2008)

Nadat we in de jaren hiervoor al menig Batman voorbij hadden zien komen, kwam regisseur Christopher Nolan ineens met deze donkere versie op de proppen. Christian Bale was een geweldige Batman en Heath Ledger zette een Joker neer om nooit meer te vergeten. 

Te streamen op HBO MAX

Guardians of the Galaxy (2014)

Het waren niet alleen de luchtige avonturen van Peter Quill en zijn vrienden die deze Marvel-film tot een blockbuster maakte, de aanstekelijke soundtrack met nummers als Hooked on a Feeling van Blue Swede's en Spirit in the Sky van Norman Greenbaum had daar ook alles mee te maken. Het succes zou veel andere films inspireren net zoveel aandacht aan de muziek te besteden. 

Te streamen op Disney+

Top Gun: Maverick (2022)

Na twee jaar corona-ellende wilde de hele wereld niets liever dan zich vermaken. En waarom dan niet met Tom Cruise en een stel toffe straaljagers? 35 na het eerste deel maakte Tom Cruise een blockbuster van jewelste die de bioscopen voor het eerst sinds lange tijd weer vol kreeg. 

Te streamen op Disney+

Als je dit jaar maar 1 app downloadt laat het dan Binge zijn. Binge staat tjokvol tips over de beste series, films, realityshows en documentaires op alle streamingdiensten. En je wordt telkens opnieuw verrast omdat er iedere dag nieuwe tips bijkomen. Dankzij de fantastische zoekfunctie zie je razendsnel op welke streamingdienst een bepaalde titel staat en natuurlijk kun je ook een kijklijst bijhouden voor al die toptips. Twijfel geen seconde meer en download die app!